Mario Melchiot Toernooi: genieten van dolenthousiaste kinderen

Een mierennest met zeer bedrijvige mieren in allemaal verschillende kleuren. Zo zou het Mario Melchiot Toernooi in Amsterdam-Noord het beste omschreven kunnen worden.

Bijna honderd voetballertjes van 6 tot 12 jaar streden gisteren, 11 mei, om de prijzen in sporthal De Weeren, waar het toernooi naartoe was verplaatst vanwege de regen. Allemaal gehuld in een t-shirt met Melchiots naam erop, het ene team in een rood shirt, het andere in het blauw, geel of oranje.

Mario Melchiot en de kinderen kijken toe en genieten van de acties van Edward van Gils

Onder het toeziend oog van Melchiot zelf werkten de ‘mieren’ zich een slag in de rondte. Alles deden ze voor de winst. Doelpunten werden gevolgd door cameragenieke juichpartijen alsof er live verslag op televisie was, missers door het op de knieën ter aarde storten. Het spelplezier spatte van de voetballers af.

Zestien teams in twee categorieën speelden om de prijzen: de jongsten van 6 tot 9 jaar en de ouderen van 9 tot 12 jaar. De ploegen van vijf spelers luisterden naar namen als Ajax, Banne Boys, FC Knudde en FC Raja.

Melchiot genoot zienderogen. Hij besloot in 2011, in samenwerking met stadsdeel Amsterdam-Noord,  1401 Footwear in de Jan Pieter Heijestraat en Mijnsport, om zijn eigen plein te openen en tevens tot de opzet van zijn eigen toernooi om iets terug te doen voor de buurt waar hij opgroeide. Hij wilde dan ook weinig zeggen: “Het moet hier om de kinderen gaan.”

Kwong Steinraht van 1401 Footwear benadrukte eveneens dat de kinderen het belangrijkste waren. “Ons doel is dat zij lekker kunnen sporten. Veel van deze kinderen kunnen vanwege geldgebrek thuis niet op een club. Hier kunnen ze lekker bezig zijn met voetballen.” Steinraht haalt een voorbeeld van vorig jaar aan. “Een jongetje had nog nooit op een club gezeten. Na dit toernooi ging hij op DWV (nu DVC Buiksloot) en binnen een paar maanden mocht hij op stage komen bij Ajax.”

Uiteindelijk mochten AC Milan bij de jongsten en FC Knudde bij de ouderen zich de besten noemen. Sil van der Wegen (jong) en Ibrahim Idaassi (oud) werden door Melchiot gekozen tot de beste spelers van het toernooi. Zij wonnen bij 1401 een kledingpakket. De spelers van de winnende teams mogen zowel in de zomer als in de winter een paar schoenen uitzoeken. Een ander hoogtepunt was de wervelende show die straatvoetballegende Edward van Gils van de Streetkings gaf. Na iedere duizelingwekkende truc schreeuwden de kinderen het uit van enthousiasme. De organisatie kijkt nu al uit naar volgend jaar!