Voor plezier in spelen

Lekker spelen op het schoolplein en pauzesport

Volwassenen noemen het een pauze, kinderen noemen het speelkwartier.

“De bel gaat, meester Rik laat de kinderen de klas uit, hij loopt naar het koffiezetapparaat en pakt vast een sigaret voor straks. De kinderen rennen naar buiten, vol energie en hebben zin om te spelen. Ze proberen te bedenken wat ze kunnen gaan doen. Rik neemt de tijd voor zichzelf en hoeft gelukkig de kinderen even niet meer in de gaten te houden.”

Sport als middel

Lekker spelen op het schoolplein is soms niet meer vanzelfsprekend. Het is meer uitzondering dan een standaard regel. Verveling, pesten of soms pesten de kinderen zelf. Daarnaast hebben ze vaak niet meer de creativiteit om zelf plein spelletjes te bedenken, laat staan te organiseren. Ook de mensen die de pauzes begeleiden zijn niet altijd op de hoogte van de mogelijkheden om kinderen te stimuleren lekker te spelen. Wij vinden dat het tijd wordt om dat te veranderen.

Ook is het algemeen bekend dat kinderen te weinig bewegen. Het schoolplein is een uitermate geschikte locatie om te bewegen en dit te stimuleren. Echter gebeurt dat te weinig mede dankzij bovenstaande probleemstelling. Stimuleer je LSOHS, stimuleer je ook meer beweging tijdens de pauzes.
Daarnaast is de uitdaging te vinden in de inrichting en het gebruik van het schoolplein. Vaak is een schoolplein saai ingericht of worden simpele aanpassingen niet gezien. Kinderen hebben hier vaak ook creatieve ideeën voor en denken graag mee.

Mijnsport heeft “Lekker Spelen op het Schoolplein” en pauzesport bedacht en ontwikkeld. Vincent Pappot, eigenaar van Mijnsport en initiatiefnemer van LSOHS, werkt al 20 in de sport en dan vooral met jeugd en jongeren in verschillende buurten van Amsterdam, Haarlemmermeer en omstreken. Buitenspelen is bijna zijn beroep.

Lekker spelen op het schoolplein is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Amsterdam en is op bijna 70 basisscholen in Amsterdam uitgevoerd. Mijnsport verzorgt LSOHS en/of pauzesport op bijna 20 scholen in de regio groot Amsterdam.

Het is bewezen dat kinderen die veel en goed spelen, beter presteren op school.